Cea de-a șasea ediție a Atelierului de inovare forestieră a avut loc la Bruxelles

Cea de-a șasea ediție a Atelierului de inovare forestieră, desfășurată la Bruxelles în perioada 11-12 februarie 2025, a devenit un eveniment cheie pentru inovarea forestieră în Europa, consolidând cooperarea dintre regiuni, cercetători și factori de decizie în dezvoltarea de soluții inovatoare.

Institutul European al Pădurilor (EFI), un actor central în crearea de rețele legate de păduri și care furnizează informații relevante pentru politici despre păduri și silvicultură, a participat activ la eveniment, prezentând proiectele finanțate de UE în care este parte.

Printre proiectele și inițiativele finanțate de Comisia Europeană în care este implicată EFI, proiectul Horizon Europe Forest4EU a jucat un rol semnificativ în organizarea a patru sesiuni paralele privind inovațiile în silvicultură și agrosilvicultura. Aceste sesiuni au abordat subiecte precum instrumentele de sprijinire a deciziilor pentru managementul pădurilor la scară mică, refacerea pădurilor într-un climat în schimbare, rolul produselor forestiere nelemnoase în consumul sănătos și evoluțiile în agrosilvicultură. În special, sesiunea condusă de cercetătoarea EFI Mediterranean Facility, Mercedes Caron, și Fundația CESEFOR a subliniat importanța valorificării acestor produse în economia forestieră și a explorat posibile strategii de cooperare și sinergii între inițiativele Orizont Europa și grupurile operaționale EIP-AGRI.

Facilitatea Bioregions a EFI a jucat, de asemenea, un rol activ ca co-organizator al evenimentului. Inazio Martínez de Arano, coordonatorul Facilității, a prezentat proiectul Incredible Orizont 2020, finalizat cu succes, ca model pentru o rețea tematică de inovare în produsele forestiere non-lemn, consolidând relevanța acestuia în sectorul forestier european. În plus, EFI Bioregions a contribuit la stimularea dezbaterii privind necesitatea unei coordonări sporite între măsurile luate la nivel european, național și regional pentru optimizarea managementului durabil al pădurilor.

Un alt proiect în care EFI deține un rol strategic, HoliSoils, a fost reprezentat de unul dintre coordonatorii săi, Aleksi Lehtonen (Luke Finland), care a participat la o discuție pe tema viitorului pădurilor din perspectivă științifică. Împreună cu experții din proiectul RESONATE, Lehtonen a evidențiat inovațiile și constatările HoliSoils, inclusiv un cadru armonizat de monitorizare a solului, conceput pentru a evalua practicile de management al pădurilor, cu accent pe atenuarea schimbărilor climatice și pe serviciile ecosistemice îmbunătățite. Sesiunea a generat o discuție bogată despre nevoile viitoare în cercetarea solului și rolul acestuia în reziliența ecosistemelor forestiere.

Proiectul Horizon Europe EUFORE, condus de EFI, a participat și el la atelier cu o sesiune dedicată – „Driving Inovation in Forestry”. Această sesiune a prezentat concluziile studiilor de fond EUFORE privind factorii cheie care afectează inovarea în silvicultură și sectorul forestier, pe baza interviurilor și a anchetelor. Scopul a fost de a declanșa o conversație despre barierele și soluțiile pentru stimularea inovației. În plus, sesiunea a introdus activitățile ecosistemului de inovare deschisă și a implicat activ publicul pentru feedback și idei.

Alături de discuțiile și întâlnirile instituționale, evenimentul a permis prezentarea a 13 proiecte europene și participarea a 14 grupuri operaționale care și-au împărtășit cele mai bune practici în inovarea forestieră. Diversitatea actorilor prezenți, de la cercetători la administratorii de păduri, a facilitat un spațiu de învățare și colaborare reciprocă.

Foto: Mercedes Caron (EFIMED), EFI Bioregions Facility

Sursa: EFI, Medforest

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.