Romsilva a primit o nouă ofertă de la Eric Ioan Sturdza pentru suprafețele de pădure pe care acesta le are în județul Neamț și pe care vrea să le vândă. E vorba de 4.063 hectare. El a mai încercat să vândă cele 14 terenuri pe care le deține în comunele Grințieș Ceahlău și Poiana Teiului dar, din diferite motive, nu a încheiat vreo tranzacție.
Prima dată Romsilva pregătise banii, circa 22 de milioane de euro și se anunța peste tot că statul român în sfârșit cumpără o pădure. La prima vânzare se arătaseră interesați și finlandezii de la Tornator. Cert e că vânzarea nu s-a finalizat, așa că Eric Sturdza revine cu oferta. Termenii sunt cam aceiași: puțin peste 4.000 de hectare de pădure la prețul de 5.469 euro pe hectar, adică 22.225.525 euro.

Spre deosebire de prima ofertă, Sturdza anunță că vinde toate terenurile împreună, nu separat și le cere celor de la Romsilva să-l anunțe dacă își exercită dreptul de preempțiune. „În cazul exercitării dreptului de preempțiune trebuie furnizată obligatoriu dovada resurselor financiare pentru plata prețului de 22.225.525 euro”, subliniază Eric Sturdza.

Romsilva are la dispoziție 30 de zile să dea un răspuns, începând din 6 februarie 2025. Consultați de dinpadure.ro, cei de la Direcția Silvică Neamț spun că sunt interesați de pădure și că speră să obțină sprijinul ministrului și al Guvernului, ca să aibă și banii. Ei ar fi fericiți cu 4.000 de hectare de pădure în plus. Oamenii de la ocol ar mai face angajări și ar face profit (așa cum se dorește). Localnicii, la rândul lor, ar fi și ei fericiți că nu ar mai vedea pancarte cu Proprietate privată în pădure.
Are Romsilva bani?
În acest moment, situația Regiei Naționale a Pădurilor nu e grozavă. Ministrul Mediului a făcut, în ultimele două săptămâni, un tablou sumbru al regiei, prezentând-o ca pe un loc ineficient, prost manageriat, care e pe pierdere, dar oferă bonusuri angajaților. A cerut, pe Facebook, demisiile șefilor din centrala regiei, dar și ale directorilor din direcțiile care au înregistrat pierderi. Mai mult, ministrul a dezvăluit într-o emisiune tv că pentru prima dată în mulți ani, Romsilva a întârziat plata salariilor. A arătat peste tot ce salariu ia actualul director general al RNP, dar și ce bonus a primit la pensionare fostul director, subliniind ca sumele sunt prea mari față de resursele disponibile și profitul realizat. În aceste condiții, e greu de crezut că Romsilva va avea cele 22 de milioane de euro ca să cumpere pădurea lui Sturdza. Cu siguranță, vor cere din nou de la ministerul de Finanțe.
Dar statul are bani?
Dacă ne luăm după ministrul de Finanțe și după președintele PNL, Ilie Bolojan, statul nu are bani „nici să treacă strada”. E nevoie de economii peste tot unde e posibil, România având în față un an de „strâns cureaua” bugetară. Chiar dacă în toamnă spuneau toți că în sfârșit, cumpărăm pădure, creștem fondul forestier al statului etc, să nu uităm totuși că în toamnă era campanie electorală.
Am cerut răspunsuri pe acest subiect la ministrul de Finanțe și la ministerul Mediului, dar nu am primit, încă, niciun detaliu.