Federația „Silva” realimentează mașinile pădurarilor

„În urma demersurilor Federației Sindicatelor SILVA și a discuțiilor purtate cu reprezentanții Regiei Națională a Pădurilor, începând de ieri, 3 martie 2025, s-a rezolvat problema decontării carburantului consumat de colegii noștri în folosul serviciului”, anunță Federația Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, într-un comunicat.

De ce era o problemă?

Printr-o adresă transmisă de directorul general al Romsilva la începutul anului către direcțiile silvice din țară, se preciza că, având în vedere situația economică dificilă a Regiei, se elimină anumite cheltuieli sociale – de genul ajutor de înmormântare, de botez, naveta etc. Unii directori au inclus însă aici și decontarea carburantului pentru personalul de teren – cei maxim 100 de litri lunar. S-au creat astfel probleme în teritoriu, care au fost semnalate sindicatului. Prin urmare, liderul Federației, Silviu Geană, a discutat cu conducerea RNP, solicitând clarificări și măsuri astfel încât decontarea carburantului să nu fie considerată vreun bonus.

„Conducerea Romsilva a dispus măsurile necesare pentru aplicarea unitară a prevederilor Contractului Colectiv de Muncă în ceea ce privește decontarea carburantului necesar îndeplinirii sarcinilor de serviciu de către personalul de teren (pădurari, maiștri silvici, responsabili formații de exploatare, cei din pepinierele silvice, personalul de la districte, responsabili cu activitatea de pază a pădurilor, rangeri, păstrăvari, paznici ai fondurilor de vânătoare etc)”, anunță liderul Federației, Silviu Geană.

„Este o cheltuială de producție, nu un beneficiu. Unii decontau, alții nu. Dar acest carburant este necesar pentru desfășurarea activității colegilor noștri. Desigur, în condițiile justificării cu trasee și raport de activitate”, a explicat Silviu Geană pentru dinpădure.ro.

Adresa directorului general a fost însă interpretată diferit: unii șefi de ocoale au continuat să deconteze carburantul. Cel mai probabil, cei cu pierderi au profitat de ocazie pentru a-și mai limita din cheltuieli, deși impactul e minim, ne-a precizat un director de direcție.

„Silvicultorii desfășoară o muncă grea, au nevoie de condiții decente de lucru și apreciem faptul că Romsilva se străduiește să le asigure. Cu atât mai mult cu cât activitățile specifice perioadei sunt în toi: pregătirea solului și a puieților pentru campania de împăduriri care bate la ușă, asigurarea lemnului necesar pentru încălzirea locuințelor, derularea contractelor pentru lemnul destinat industriei, controlul responsabil al circulației și trasabilității lemnului, paza pădurilor, prevenirea și stingerea incendiilor, asigurarea suplimentelor de hrană pentru vânat, precum și monitorizarea stării de sănătate a pădurilor”, subliniază Silviu Geană.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.