Câteva sute de membri ai Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva” din toată țara au protestat astăzi în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Principala nemulțumire este legată de diminuarea cu 25% a salariilor tuturor silvicultorilor din România.
Lista de revendicări este însă mai amplă și se referă și la procesul de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva anunțat de minister.
Ce solicitări are Federația „Silva”:
1. Abrogarea art. V din Ordonanța Guvernului nr. 4/2025, prin care se reduc în acest an cu 25% salariile a peste 20.000 de silvicultori din România.
2. Menținerea drepturilor aprobate de Parlamentul României prin Legea 234/2019, de modificare și completare a Statutului personalului silvic și retragerea de către ministrul mediului, apelor și pădurilor a Proiectului de modificare a OUG 59/2000.
3. Stoparea de către ministrul mediului, apelor și pădurilor a acțiunilor de discreditare și compromitere a personalului silvic aflat în slujba pădurilor și a interesului național. Această campanie a afectat grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu și alimentează dezbinarea socială, cu consecințe imprevizibile.
4. Depolitizarea și profesionalizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor din România.
5. Consultarea de către Ministerul Mediului a sindicatelor, în calitate de parteneri sociali, la elaborarea actelor normative cu impact asupra activității Romsilva, asupra drepturilor și obligațiilor personalului silvic, precum și la adoptarea oricărei decizii care poate afecta drepturile salariaților și stabilitatea locurilor de muncă din cadrul structurilor de administrare a pădurilor statului.
6. Exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanței corporative și înlocuirea acestei forme de management care are ca principal obiectiv maximizarea profitului, obiectiv impropriu gestionării durabile a pădurilor, cu managementul forestier durabil, așa cum se întâmplă în majoritatea statelor UE (conform Rezoluției H1/1993 a Conferinței de la Helsinki privind protecția pădurilor în Europa).
7. Solicităm intervenția ministrului mediului, apelor și pădurilor la Guvernul României pentru plata compensațiilor restante prevăzute de Codul silvic, aferente cheltuielilor susținute de Romsilva pentru creșterea cailor de rasă, pentru administrarea ariilor naturale protejate și pentru paza pădurilor private (sume restante ce depășesc în prezent 150 milioane lei).
8. Solicităm intervenția ministrului mediului, apelor și pădurilor pentru eliminarea procentelor de lemn fasonat din Codul silvic. Valorificarea lemnului trebuie făcută pe baza principiilor de rentabilitate economică, în acord cu condițiile reale de piață.
9. Solicităm intervenția ministrului mediului, apelor și pădurilor pentru modificarea urgentă a legislației în materie de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice și simplificarea actualelor proceduri birocratice aberante, costisitoare și mari consumatoare de timp.
O delegație a Federației a avut, în urmă cu scurt timp, discuții cu cei din minister. La încheierea discuțiilor, ministrul a făcut declarații de presă, precizând că nu se lasă intimidat de niciun protest.
„Mi-am exprimat disponibilitatea pentru dialog, chiar dacă unele revendicări nu țin de ministerul Mediului”, a explicat Mircea Fechet.
El a punctat că își menține poziția față de reorganizarea regiei și că se va face un audit complex, pentru a se vedea care este situația economică reală. În plus, Fechet a anunțat că toate concursurile de angajare din Romsilva nu vor mai fi organizate la nivel local și județean, „acolo unde pot fi ușor viciate”, ci la București. Ministerul va colabora cu universitățile pentru a pune la dispoziție săli de concurs.







