Pădurile statului susțin bugetul: Romsilva, pe locul 6 în topul contributorilor

Regia Națională a Pădurilor Romsilva este pe locul 6 în Top 10 companii de stat care au repartizat vărsăminte sau dividende din profit către bugetul național în 2023.

Cu toate acestea, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – autoritate tutelară a Romsilva – spune zilnic, de mai bine de două luni, că regia e în prag de colaps și că e nevoie de „reorganizare”. Este și motivul pentru care salariații, reprezentați de Federația Sindicatelor din Silvicultură „Silva” au ajuns să ceară public lui Mircea Fechet să înceteze denigrarea personalului silvic.

Merită subliniat că la finele anului 2022, Romsilva a înregistrat un profit de aproximativ 96 de milioane de euro. Din această sumă, 90% a mers la bugetul de stat.

Revenid la clasamentul contributorilor, Hidroelectrica, Romgaz și Nuclearelectrica ocupă primele trei locuri. Anunțul a fost făcut ieri, după ședința de Guvern, de secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, citat de Agerpres.

El a menționat că raportul privind activitatea întreprinderilor publice pe anul 2023 a fost prezentat, joi, în ședința Guvernului. Până la apariția Legii 187/2023, acest raport era întocmit de Ministerul Finanțelor, însă în prezent acesta cade în sarcina AMEPIP.

„Acest raport va fi postat pe pagina AMEPIP. El ne arată cam ce situație avem astăzi în domeniul întreprinderilor publice. Primele 10 întreprinderi publice care au repartizat dividende sau vărsăminte din profit către bugetul de stat în anul 2023 sunt, în ordine:

  • Societatea de Producere a Energiei Electrice „Hidroelectrica” SA
  • Societatea Națională de Gaze Naturale „Romgaz” SA
  • Nuclearelectrica
  • Complexul Energetic Oltenia
  • Transelectrica
  • Romsilva
  • Electrocentrale București
  • Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători
  • Societatea Națională de Transport de Gaze Transgaz
  • Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA.

Țuțuianu a mai precizat că a fost operaționalizat, la AMEPIP, tabloul de bord care cuprinde indicatorii financiari și nefinanciari asumați de managementul întreprinderilor publice. Acest tablou de bord este agreat cu OCDE și cu Comisia Europeană. Totodată, a fost aprobat ordinul președintelui AMEPIP privind stabilirea nivelului minim al indicatorilor de performanță pentru întreprinderile publice.

„Sunt indicatori financiari și nefinanciari care trebuie prevăzuți în contractele de mandat ale administratorilor. Neîndeplinirea acestor indicatori va genera acțiunea de revocare din funcție a celor care nu-și realizează criteriile de performanță. Altfel, o revocare din funcție devine fără justă cauză și este de natură să genereze acordarea de despăgubiri a administratorilor care au fost, eventual, revocați nelegal din aceste funcții’, a spus el.

Adrian Țuțuianu a adăugat că România are cel mai mare sector de stat dintre țările membre ale Uniunii Europene.

„Avem 145 de întreprinderi publice la nivel central și 1.175 de întreprinderi publice la nivel local. Sunt 885 de autorități ale administrației publice locale, care au organizate întreprinderi publice sub formă de societăți, respectiv de regii autonome. Dacă mergem la forma de organizare a întreprinderilor publice la nivel central, avem 125 de societăți pe acțiuni, 10 regii autonome și cinci întreprinderi publice organizate ca societăți cu răspundere limitată. Autoritățile administrației publice locale au cea mai mare parte a acestor întreprinderi publice, mai ales la nivel de orașe și municipii, organizate ca societăți cu răspundere limitate. Cele de la nivel de județe, municipii mari sunt societăți pe acțiuni’, a declarat el.

Un nou Consiliu de Administrație

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat, pe 14 februarie, Proiectul componentei inițiale a Planului de selecție a candidatilor pentru pozițiile de membri în Consiliul de Administrație al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva 2025 – 2028.

Selecția noului CA se va face de către Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Se va forma o comisie care va studia CV-urile și declarațiile de intenție și va alcătui așa-numita „listă lungă” și apoi, după analiză, „lista scurtă”.

Format din cinci membri, actualul CA a condus regia în ultimii ani prin mandate provizorii, prelungite la câteva luni. Aceeași situație o are și directorul general al Romsilva, care de ani buni e ținut interimar, pe mandate de câte cinci luni. Ultima prelungire a provizoratului actualului director general, Marius Sîiulescu, a avut loc pe 6 februarie 2025.

Am scris în detaliu despre acest subiect AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.