Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat ieri, la Prima Tv, că în Regia Națională a Pădurilor Romsilva „există multe activităţi care nu se justifică”. El a dat câteva exemple: „Există multe obiecte de activitate care n-au nicio legătură cu profilul de activitate. Avem păstrăvării. Facem zacuscă. Creştem fazani”.
Dar toate acestea chiar fac parte din activitatea regiei și sunt ceea ce numim „produse nelemnoase ale pădurii”, pe care direcțiile silvice le valorifică.

Zacusca despre care vorbea Mircea Fechet se face cu ciuperci culese din pădure. Ca absolvent al facultății de Știința alimentelor, ministrul ar trebui să știe că există și acest sortiment.
De exemplu, Direcția Silvică Bihor, care are și un magazine online, a creat un parteneriat cu un producător local căruia îi asigură ciuperci din pădure. Sunt ciuperci din flora spontană. (Puteți vedea ce produse faine au cei de la Bihor AICI).

Pentru că ministrul ar trebui să știe că pădurea nu produce doar lemn. Ci și plante medicinale, miere, fructe de pădure și pește.
De altfel, salmonicultura este ramura pisciculturii specifică sectorului forestier care se ocupă cu reproducerea, creșterea și comercializarea salmonidelor. Este chiar o disciplină în programele de studiu ale facultăților de Silvicultură, prin urmare toți inginerii silvici au pregătire în acest sens.

Dacă ministrul e deranjat de acestea, pe care le alătură sporurilor din Romsilva, să înțelegem că va desființa tot ce înseamnă produse nelemnoase ale pădurii?
Ce-i drept, Romsilva nu are nici măcelărie, nici brutărie. Pentru că acestea sunt domeniile în care a activat Mircea Fechet la Bacău. Dar, niciodată nu e prea târziu.

„Adevărul e că dintre toți profesorii, niciunul nu ar fi pariat că ajung chiar eu ministru. Ce-i drept, nici eu n-aș fi făcut-o”, admite Mircea Fechet, într-un clip de campanie. Și totuși, a ajuns. A fost adus secretar de stat de către fostul ministru al Mediului Costel Alexe, cel care a fost trimis în judecată de DNA după ce ar fi primit mită 22 de tone de tablă. Colegi de partid, din PNL.


Și, pentru că tot vorbeam de PNL, trebuie spus că în ultimii ani Romsilva se află sub „aripa” liberală. Iar ministrul este cel care semnează bugetul regiei, cu tot cu bonusuri și sporuri. Iar aceste bonusuri nu sunt acordate angajaților din bugetul statului, așa cum spune ministrul în presă, ci din cel al regiei.
„Patrioții de hârtie”
Ca orice liberal pus în funcție de partid, Mircea Fechet a trebuit să se exprime pe Facebook și politic, nu doar împotriva angajaților Romsilva.
El a vorbit de funie în casa spânzuratului, postând un text în care spune că „cel mai mare dușman al patrioților de hârtie sunt fondurile europene”. Având în vedere că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pe care îl conduce este pe lista dezastrului PNRR, cu doar 6,99% execuție, putem spune că s-a referit la el însuși. Un patriot de hârtie.