Proiecte pentru elevi în programul „Rangerii Juniori”: 15 aprobate, 10 respinse

Zece proiecte depuse pentru finanțare în cadrul programului „Ranger Junior”, finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu, au fost respinse. Cele mai multe, ale Parcurilor Naționale sau Naturale din cadrul Romsilva, au fost declarate respinse pentru că în loc să depună un certificat fiscal propriu, cei desemnați cu documentația l-au depus pe cel al regiei. O parte dintre cei respinși vor să facă acum contestație, în speranța că proiectele lor vor obține totuși finanțare. Pentru a depune dosarul, fiecare a muncit enorm: a trebuit să pună pe hârtie toată derularea proiectului, să găsească parteneri cu care să semneze documente, să discute cu elevi și să le prezinte ce vor să facă. Mulți continuă acțiunile începute anii trecuți, cu care sute de elevi din zona lor erau deja obișnuiți.

Proiect inovator al Parcului Național „Cozia”

Unul dintre proiectele respinse este cel al Administrației Parcului Național Cozia. Motivul respingerii: „Certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, emis pe numele solicitantului de către AFM nu a fost depus la dosar. Solicitantul a depus un alt certificat emis pentru o altă persoană juridică”, arată AFM.

Ce prevedea proiectul? Un demers inovator, prin care se crea o continuitate a programului „Rangeri Juniori” în 6 școli din zona parcului. Cu banii obținuți, s-ar fi organizat cursuri în școli pentru a instrui echipele-pilot, s-ar fi făcut ieșiri în natură, cu lecții, ateliere de lucru, mese, băncuțe și tot ce trebuie. Apoi, odată echipele create, ele ar fi continuat an de an aceste activități în școlile respective. Acum, cu proiectul respins, nu mai există această șansă. Cei de la parc au de gând să conteste totuși.

„Și eu aș contesta, în locul lor”, a declarat pentru dinpădure.ro vicepreședintele AFM, Adrian Corbu. Din punctul lui de vedere, însă, modul de derulare a programului a fost simplu. „În acest an am făcut mai multe serii de instruire. Și am limitat pe cât posibil documentele pentru cei care aplică. Dacă un document era ilizibil, era altceva. Dar cei cărora le-a fost respins dosarul au depus documente greșite și nu putem avea condiții diferite pentru aplicanți. Toți trebuie să aibă aceeași șansă. Finanțarea de acum este însă pentru proiectele de anul trecut, vestea bună este că vom avea un program Rangeri Juniori și în acest an”, ne-a mai precizat reprezentatul AFM.

Peste 3 milioane de lei pentru educația ecologică a tinerei generații

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat lista cu dosare aprobate pe site-ul www.afm.ro în urma ședinței Comitetului de Avizare de ieri, 26 februarie 2025.

Mă bucur să anunț aprobarea a 15 proiecte în valoare de 3.098.631,04 lei din cadrul Programului Rangerii Juniori, o inițiativă prin care investim în educația ecologică a tinerei generații. Aceste proiecte vor oferi copiilor și adolescenților oportunitatea de a învăța despre protecția mediului și de a se implica activ în conservarea naturii. Prin susținerea acestor inițiative, Administrația Fondului pentru Mediu continuă să sprijine formarea unei generații responsabile, pregătite să contribuie la un viitor sustenabil”, a declarat vicepreședintele AFM, Adrian CORBU.

În cadrul Programului „Rangerii juniori” sunt eligibile proiectele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

• au ca scop educaţia şi/sau conştientizarea tinerilor privind protecţia mediului;

• activităţile proiectului vizează tineri cu vârsta între 8 şi 18 ani care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, particulare sau confesionale înfiinţate prin ordin al ministrului educaţiei;

• sunt derulate în parteneriat cu unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, particulare sau confesionale în cadrul cărora sunt încadraţi tinerii participanţi la activităţile proiectului.

Lista dosarelor aprobate în cadrul acestui program este publicată pe site-ul www.afm.ro.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.