Silvicultori din 6 județe se luptă cu incendii de pădure: focul provine de pe terenuri agricole

În șase județe sunt astăzi incendii de pădure. Iar angajații Romsilva se luptă cu flăcările de cele mai multe ori „înarmați” cu lopeți. Accesul e dificil și, din câte susțin reprezentanții angajaților din Regia Națională a Pădurilor, pădurarii nici nu au echipamente.

„Zilele acestea colegii noștri se confruntă cu incendii pe suprafete întinse de pădure în mai multe județe ale țării, intervențiile fiind îngreunate de lipsa uneltelor adecvate, a mijloacelor și dotărilor moderne de stingere a focului, dar toate acestea sunt depășite de silvicultorii cu suflet mare, care fac front comun cu pompierii și voluntarii pentru stingerea incendiilor de păduri!”, se arată într-o postare pe Facebook a liderului Federației Silva, Silviu Geană.

Pompier rănit, mașina pădurarului lovită

În Caraș-Severin a fost nevoie și de intervenția celor de la SMURD, după cu un arbore a căzut pe mașina unui pădurar și a rănit un pompier. Acesta a suferit fracturi grave la cap și șold. Pădurarul l-a cărat până la zona de semnal, ca să cheme ambulanța.

Incendii de pădure sunt în județele Satu Mare, Hunedoara, Caraș Severin, Timiș, Mehedinți și Vâlcea.

Mesajul unui silvicultor supărat

Unul dintre cei care au ajutat la stingerea unui incendiu este un pădurar de la Direcția Silvică Hunedoara.

Iată mesajul său:

„Colegii silvicultori de la Ocolul Silvic Hunedoara, împreună cu colegi din structuri silvice private și din alte instituții, luptă de câteva zile cu un incendiu de proporții în Munții Poiana Ruscă. Asta în timp ce ministrul mediului vorbește numai despre reorganizare, tăieri de drepturi ale personalului silvic, 17 sporuri, etc. Oare dl ministru știe la ce riscuri sunt supuși lucrătorii silvici (de la pădurar până la inginer)? Nu cred că știe sau nu vrea să știe! Oare dl. ministru știe ce înseamnă să pleci în toiul nopții de acasă, de lângă familie, în vârful muntelui, pentru că s-a declanșat un incendiu sau se produce o tăiere ilegală, să știi când pleci dar să nu știi când te mai întorci? Sau dacă te mai întorci! Oare știe ce înseamnă să lupți cu flăcări de 2-3 metri, până la epuizare, uneori doar cu o gură de apă, să ajungi acasă plin de funingine și fum? Nu cred că știe! Și lucrul acesta îl fac pădurarii, tehnicienii silvici, inginerii silvici de la ocoale și direcții, șefii de ocoale, toți lucrătorii silvici de la cel mai mic în functie, până la cel mai mare etc. Câți dintre cei ce critică silvicultorii pe toate mijloacele media sunt dispuși să facă aceste lucruri? Din spatele unui ecran e simplu!”

Număr-record de incendii în 2024

Incendiile de pădure din această perioadă vin de pe terenurile agricole aflate în apropiere de păduri, pentru că, deși e interzis, oamenii dau foc la vegetația uscată. Unii nu mai adună cocenii de porumb de pe câmpuri, după cules, și primăvara le dau foc. Nu mai au animale în gospodării, prin urmare nu au ce face cu acele resturi. Problema e că focul se întinde.

În cursul anului 2024 a fost înregistrat un număr-record de incendii în fondul forestier administrat de Romsilva: 650, pe o suprafaţă de 8.845,21 hectare.

Comparativ, în 2023 au fost 149 de incendii de pădure şi vegetaţie forestieră, pe o suprafaţă de 437,07 hectare.

Valoarea pagubelor consemnate din cauza incendiilor produse în primele 11 luni din 2024 în fondul forestier administrat de Romsilva, proprietate publică a statului sau păduri aflate în alte forme de proprietate, a depăşit 3,6 milioane de lei.

Silviu Geană: Nu sunt investiții în echipamente pentru că banii merg la bugetul statului

Reacția Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva” n-a întârziat să apară după ce mai mulți angajați din județele afectate de incendii au postat pe Facebook imagini.

„Ard pădurile țării, dar silvicultorii sunt la datorie”, spune el.

Contactat de dinpadure.ro, Silviu Geană subliniază că motivul pentru care pădurarii se duc la incendii cu lopeți e simplu: banii din Romsilva merg către bugetul statului, nu în investiții.

„Avem un parteneriat cu colegi din Turcia și sigur că nu sunt aceleași condiții, aceleași proporții, dar ei au o divizie specială de pompieri pentru incendii de pădure. Sunt peste 1.000 de pompieri echipați cu cele mai moderne echipaje – de la încălțăminte la elicoptere. Se pot deplasa oriunde, sunt gata de intervenție în orice moment”, explică Silviu Geană.

Lupta pădurarilor din Romsilva cu flăcările aduce în discuție, inevitabil, eliminarea din noul Cod Silvic a sporului de risc pentru angajații regiei.

Acel spor de risc a fost eliminat la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a fost înlocuit cu o creștere a salariului de 25%. Numai ca au dat o ordonanță de urgență prin care au sistat orice majorare salarială. Și dacă nu se vine cu o nouă normă legislativă, aici suntem – nici spor de risc, nici majorare. Dar din discuțiile pe care le-am avut până acum la Guvern, există posibilitatea să se vină cu acea normă, ni s-a părut că există această disponibilitate”, mai spune liderul „Silva”.

El trage totuși un semnal de alarmă față de incendiile de vegetație uscată de pe terenurile arabile, care, spune el, sunt scăpate de sub control.

Raed Arafat, de la DSU, a spus, la Digi 24, că aceste incendii sunt pur și simplu intenționate. „La acest moment, nu putem să punem aceste incendii de pădure pe seama temperaturilor crescute, fulgere. Doar pe seama unor acțiuni intenționate ale unor oameni, care fie s-au obișnuit să facă asta de mult timp, fie unii care fac intenționat ca să curețe câmpuri sau să dea foc într-o zona cu vegetație uscată”.

În tot acest timp, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a avut de asemenea de transmis un mesaj:

„Experiența, picioarele pe pământ și mintea limpede sunt necesarul absolut al unui președinte, pentru a naviga România în următorii ani, păstrând busola care indică direcția corectă pentru români: ÎNAINTE! Crin Antonescu îndeplinește toate aceste trei condiții”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.