Federația Sindicatelor din Silvicultură „Silva” a organizat astăzi un protest în fața Ministerului Mediului, ca urmare a declarațiilor denigratoare ale ministrului față de regie. Mircea Fechet anunță de câteva săptămâni că Romsilva este într-o situație economică dificilă, că mai mult de jumătate dintre direcții sunt pe pierdere și că în aceste condiții se alocă bonusuri uriașe celor care se pensionează. El a anunțat că va modifica legislația astfel încât acele bonusuri să fie eliminate și va reorganiza regia în așa fel încât direcțiile care nu au profit să fie desființate și preluate de acei manageri care s-au dovedit eficienți.
În timpul protestului, o delegație a Federației „Silva” a mers la discuții, la minister.

După cum a declarat pentru dinpadure.ro președintele Federației, Silviu Geană, protestul de azi a fost unul de etapă și nu va fi ultimul.
„Discuțiile vor continua săptămâna viitoare, pentru că trebuie să vedem forma prin care se dorește modificarea Statutului Personalului Silvic, implicit acele bonusuri despre care vorbește ministrul. Noi putem fi de acord cu o recalibrare, pentru că unele sume depășesc posibilitățile financiare. Dar nu suntem pentru eliminarea acestui drept. Vom propune ca la pensionare să fie acordată o sumă de 2, 3 maxim 5 salarii medii pe unitate”, spune Silviu Geană. El a precizat că va avea loc săptămâna viitoare o ședință în care se vor discuta detaliat atât tema bonusurilor, cât și reorganizarea Romsilva. Aceasta este, de altfel, prevăzută în noul Cod Silvic.

Ca răspuns la problema bonusurilor încasate la pensionare, Silviu Geană i-a atras atenția ministrului asupra plăților încasate de angajații din Ministerul Mediului de la Asociația Forestierilor din România. Nouă angajați ai ministerului, inclusiv consilierul ministrului pe probleme silvice, Gabriel Oltean sau coordonatorul Direcției Păduri, Dănuț Iacob, încasează lunar o indemnizație pentru că fac parte din Comisia de atestare a operatorilor economici în domeniul exploatării forestiere. Potrivit declarațiilor de avere de anul trecut ale unora dintre cei nouă, suma încasată a fost de 95.210 lei pe an (circa 7.900 de lei pe lună).

Motive de protest
Printre revendicările silvicultorilor la protestul de azi s-au numărat:
- Stoparea de către Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a campaniei de denigrare a Regiei Naționale a Pădurilor, garantul administrării pădurilor statului.
- Stoparea de către Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a acțiunilor de defăimare și umilire a personalului silvic aflat în slujba pădurilor și a interesului național. Această campanie afectează grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu și alimentează dezbinarea socială, cu consecințe imprevizibile.
- Depolitizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor și profesionalizarea acestora, singura metodă eficientă de îmbunătățire a activității în sectorul silvic.
- Exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanței corporative.