O scrisoare comună semnată de șase asociații și federații de silvicultori a fost transmisă prim-ministrului Marcel Ciolacu. Semnatarii cer menținerea unor drepturi eliminate prin O.U.G. nr. 59/2000 privind Statutul Personalului Silvic, elaborată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Acestea drepturi se referă la:
Art. 33 – Personalul silvic are dreptul să primească, anual, gratuit, un volum de 6 mc lemn fasonat de foc
Art. 25 – Personalul silvic care nu deține locuință personală în localitatea în care își desfășoară activitatea beneficiază de locuință de serviciu, de protocol sau de intervenție, după caz. În cazul în care acest lucru nu este posibil, personalul silvic beneficiază de o indemnizație lunară neimpozabilă în cuantum de 30% din salariul mediu brut pe economie.
Art. 46 alin 4 – Personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificație egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

„Atât Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, cât și ceilalți administratori de păduri din sectorul silvic, nu sunt susținuți de la bugetul statului sau bugetul local, se autofinanțează”, precizeză autorii scrisorii, care mai subliniază că „acestea nu constituie situații de urgență extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, cum se argumentează în proiectul de modificare”.
„O măsură inumană și de neînțeles”
„Având în vedere activitatea personalului silvic depusă zi de zi, indiferent de condițiile de vreme, de efort, de sănătate, de risc, de expunere în fața infractorilor surprinși în pădure furând lemn, de expunere în activitatea de stingere a incendiilor de pădure, de expunere în acțiunile de prevenire sau atenuare a efectelor viiturilor, avânduse în vedere speranța de viață a personalului silvic de doar 63 de ani, inițiativa de a le reduce sau elimina unele drepturi prevăzute în O.U.G. nr. 59/2000 Statutul personalului silvic constituie o măsură inumană și de neînțeles pentru silvicultori și pentru tot sectorul silvic. Date fiind condițiile în care activează personalul silvic, acesta a beneficiat încă de acum o sută de ani, din perioada interbelică, de drepturi prin care i se recunoșteau efortul, sacrificiul și jertfa pentru menținerea, apărarea și dezvoltarea pădurii”, se mai arată în scrisoare.

Documentul a fost semnat de:
- ing. Marian Stoicescu, Confederația Consilva, președinte
- ing. Adrian Crețu, Asociația Administratorilor de Păduri președinte
- ing. Gheorghe Gavrilescu, Societatea „Progresul Silvic” președinte
- ing. Silviu Geană, Federația Sindicatelor „Silva”, lider
- ing. Marian Stoicescu, Federația pentru Apărarea Pădurilor, președinte
- ing. Vasile Alexa, Federatia „Carpatisa”, președinte.